DiDa 2024 Konstnärer

Sanna Ruokonen med artistnamnet Vapaa sana är en artist-låtskrivare och spoken word-poet, finalist i 2023 års Poetry Slam finska mästerskap. Hon framför spoken word-stycken för en gång krossade hjärtan. Den starka känsloladdningen förstärks av Heli Raamis rörande pianokompositioner.

Instagram: @vapaasana.musiikki
Youtube: @Vapaasanaspokenword

Bild: Teemu Nousiainen

TaiKaTanssi är en improvisationsdansgrupp från Åbo, grundad 2002 av funktionsrättsorganisationen Kynnys Ry. Verket som framförs på DiDa, “Soft moments,” är en dialog av mjukhet, hårdhet och expansivitet i rörelser skapade av sju dansare. I det tänds och släcks saker upprepade gånger.

Koreografi och övningar: Leena Ritva Koskinen, Antti Virta, Sirpa Vuorinen
Dansare: Janette And, Kristiina Heinonen, Sisko-Liisa Puranen, Kati Sillgren, Leena-Ritva Koskinen, Antti Virta, Sirpa Vuorinen
Kostymering: Hanna Väätäinen

Bild: Jan Ahlstedt

Facebook

Kimmo Salminen, a nature photographer, brings a multimedia work Mielimaisemiani to DiDa.

”I have been photographing and filming Finnish nature for over 20 years. The time I spend in nature calms me and gives me a sense of well-being. My favorite subjects are misty mornings and frosty days. Watching animals is exciting and provides wonderful experiences. Have you ever slept 20 cm away from a sniffing bear? These are the experiences I want to share with you.”

Instagram: @suomikuvia1900

TRIO ELYSIUM kommer att tolka verk av betydande finska poeter som led av tuberkulos och schizofreni, till tonerna av bossa nova.

Banduppställning:
Oiva Ristimäki – Cajon
Katriina Rainio – Fiol
Aki Lappalainen – Sång och gitarr

Kati Kallio ja Tanssiryhmä Ihanat tar filtrilogin “Generation Z” med sig. Filtrilogin breddar vår förståelse av en generation genom att lyfta fram dansare som sällan ses som representanter för sin generation. I filmerna framträder dansarna som de själva önskar bli sedda. Filmerna behandlar genom rörelse och utan ord vad de drömmer om, hur de vill vara och vilken unik kompetens de har. I marginalerna finns mycket som inte behöver passa in i någon utifrån pålagd form, utan kan blomstra precis så självständigt som det är.
Filmerna syftar till att bryta den stereotypa bilden av en dansare och erbjuder igenkännbara förebilder för alla, men särskilt för unga vuxna som Vappu, Sofia och Minttu. Delarna av filmtrilogin är Sininen (Vappu Virkkula) , MustA (Sofia Johansson) ja Pinkki (Minttu Heinonen).

Koreografi, dans: Vappu Virkkula, Sofia Johansson, Minttu Heinonen
Regi, klippning: Kati Kallio 
Dansregi, dans: Riina Hannuksela, Elisa Lejeune 
Videografi: Mika Ailasmäki, Kati Kallio 
Kostymdesign: Riitta Röpelinen 
Smink: Leila Mäkynen  
Komposition: Aarne Riikonen 
Ljuddesign, mixning:  Janne Laine 
Produktion: Kati Kallio ja Tanssiryhmä Ihanat
Bild: Arttu Salo

Facebook: 
Ihanat: @tanssiryhmaihanat
Kati Kallio: @katikallioArtist

DiDa Festivalens traditionella paneldiskussion kommer att baseras på den nyligen utgivna publikationen ”Är världen redo? Skrifter om konst och funktionsvariation” av projektet Rum för skapande arbete. Publikationen lyfter fram det stora utbudet av konst som skapats av funktionshindrade och teckenspråkiga konstnärer. Hur arbetar konstnärer? Var kommer deras konstnärliga tänkande ifrån just nu? Hur blev de konstnärer? Hur uppfattar de förhållandet mellan konst och funktionshinder?

I diskussionen deltar konstnären Hanna Väätäinen och skådespelaren Pekka Heikkinen samt Sari Salovaara, ledande specialsakkunnig från tjänsten Kultur för alla, som har lång erfarenhet av att främja jämlikhet för personer med funktionsnedsättning inom konst och kultur. Panelen leds av Maija Karhunen, projektledare för projektet Rum för skapande arbete.

Boken finns även på svenska.
Webbplatsen

PANELDELTAGARE

Pekka Heikkinen är en skådespelare som föddes i Utajärvi 1970. Han har medverkat i finska filmer och tv-produktioner, bland annat i filmen Rukajärven tie och de finska tv-serierna Hovimäki, Seitsemän, Harvoin tarjolla och Taivaan tulet. Han har också agerat och regisserat på teaterscener, bland annat på Kansallisteatteri, Teatern SIperia, Kiasma Teatern och Hämeenlinna Teatern.

PANELDELTAGARE

Hanna Väätäinen är en dansande clown, serietecknare, hantverksaktivist, poet och lärare i danshistoria från Åbo.

PANELDELTAGARE

Sari Salovaara har en lång historia av att främja tillgången till kultur för personer med funktionsnedsättning. Hon är utbildad FM och kulturproducent. Tjänsten Kultur för alla grundades på 2000-talet som en fortsättning på Salovaaras jämställdhetsarbete på Nationalgalleriet. Som expert i tjänsten har Salovaara tillhandahållit information och verktyg för att främja tillgänglighet, mångfald och jämlikhet i kulturtjänster för kulturarbetare. Salovaara är passionerad för konst och äventyr med en assistanshund Elli.

Bild: Aura Linnapuomi

PANELENS MODERATOR

Maija Karhunen har arbetat för Kultur för alla med projekt som främjar möjligheterna för konstnärer med funktionshinder. För närvarande fortsätter hon att arbeta med samma frågor som frilansande expert inom konst och kultur. Maija har en bakgrund inom scenkonsten som dansare och artist.

Bild: Jussi Rinta-Hoiska

Rulla till toppen